30 Ekim 2009 Cuma

Kışın adaçayı ile hastalıklardan korunun

Uzmanlar, kış aylarının yaklaştığı şu günlerde hastalıklara karşı dirençli olabilmek için ham olan, işlenmemiş yani yaprak yaprak olan adaçayı, kekik gibi bitkilerin ve koruyucu etkisinden dolayı yeşil çayın bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Adaçayı ve kekik, Türkiye’de bol miktarda yetişiyor. Bunların ihtiva ettiği maddeler flavinoidler ve proantrosiyadindir. Bunların ikisinin de antioksidan etkisi bulunuyor.

Ayrıca fito kimyasal (bitkisel kimyasal) maddeler ihtiva ediyor adaçayı. Suda tabii ki çok hızlı eriyor ve hızla bağırsaktan kana karışıyor. Antioksidan etkisi yani enfeksiyonlardan, kanserden koruyucu etkisi, diğer maddelerden çok daha fazla.

Genç kalmak için

Adaçayının; E vitamininden 50 misli, vitamin C’den 20 misli daha fazla bir antioksidan etkisi bulunuyor.

Ayrıca adaçayının, C vitamininin etkisini artırıcı özelliği var. Beyin, omurilik sıvısına geçiyor ve antioksidan etkisini, beyinde de gösteriyor.

Adaçayı, santral sinir sistemini koruyor, yani oksidasyondan koruyor. Bu da bir anlamda beyindeki yaşlanmayı geciktirmesi demektir.

Adaçayının karaciğere de olumlu etkisi var. Örneğin karaciğere dokunan ağrı kesiciler, toksik maddeler var. Karaciğere dokunan bu maddeleri etkisiz hale getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder